06-21524097 douwe@doordouwe.com

En ineens heeft iedereen het erover. Artificiële contentcreatie. Nieuwe content maken wordt een fluitje van een cent. Kunst, literatuur, muziek en film? Ghostmakers maken het. Tekstschrijvers, ontwerpers en andere creatieven kunnen gaan en ander werk zoeken. Laat AI de klus maar klaren. Op het terrein van tekstschrijven lijkt ChatGPT ofwel Chat Generative Pre-training Transformer voorlopig de beste papieren te hebben. Moet ik me zorgen gaan maken?

Tekstschrijven met AI

Toen ik begon als tekstschrijver, moest ik vaak halverwege mijn teksten diverse telefoontjes plegen om feiten te checken of achtergrondinformatie te achterhalen. Dat is al lang niet meer nodig sinds Google mijn grootste vriend is die ‘alles’ weet te vinden. Daarbij kijk ik natuurlijk kritisch naar de bronnen die Google mij voorschotelt. Tegelijk maak ik dankbaar gebruik van beschikbare teksten die ik natuurlijk wel herschrijf. Want plagiaat wil je natuurlijk voorkomen😊. Ik verwacht dat ChatGPT het mij op dit terrein nog makkelijker kan maken, een evolutie dus. Maar de regie uit handen geven aan ChatGPT, dat is toch echt nog een flinke stap verder.

De mens is uniek en niet voorgeprogrammeerd

De maker, denker en mens is ondanks alle veranderingen nog altijd essentieel. Want de mens heeft een ziel. Heeft gevoel voor humor (bijna altijd), heeft angsten, kent geluk en verdriet en nog tal van andere emoties. De mens is daarbij onvoorspelbaar waardoor er altijd weer onverwachte wegen worden ingezet die leiden tot revolutionaire ontwikkelingen. In de Volkskrant van dinsdag 9 mei 2023 werd Stefan Buijsman, universitair docent filosofie aan de TU Delft geciteerd over ChatGPT. “De technologie die nu tekst produceert, zoals ChatGPT, is gebaseerd op het idee dat wordt voorspeld wat het meest waarschijnlijke volgende woord is. Dat grijpt dus terug op wat er al gedaan is. Ook in het geval van plaatjes en filmpjes train je het model om zo veel mogelijk te lijken op de voorbeelden.”

 ChatGPT kwam helaas niet binnen

Ikzelf heb ChatGPT inmiddels wat teksten laten schrijven om dit blog te kunnen maken. Als eerste een Funda tekst voor mijn huis (niet te koop trouwens). Treffend werden de aanwezigheid van winkels (we hebben inderdaad een Jumbo) en de Biesbosch (ook in de buurt) beschreven. Maar binnen geweest was de beste Chat niet. Natuurlijk, als ik wat interieurfoto’s zou toevoegen. Dan was het vast gelukt om iets over onze ‘uitgelezen smaak’ en de verrassende indeling te vertellen. Ook wist Chat niet te vertellen hoe wij altijd hebben genoten in de tuin en hoe onze kinderen er vroeger uren op de trampoline stuiterden. Dat had ik Chat natuurlijk kunnen vertellen. Maar ja, dan kan ik net zo goed zelf de tekst gaan schrijven.
Een tweede wat meer gedetailleerde vraag die ik aan ChatGPT stelde ging over biologische bestrijding van trips in tomaten waarbij ik vroeg om een advies aan de tomatenteler. Kortom een serieus wetenschappelijk onderwerp. ChatGPT wist een onderhoudend artikel te schrijven mét advies. Mijn conclusie: Zeker indrukwekkend en prima voor bijvoorbeeld een schoolopdracht. Maar diepgang met bijvoorbeeld de laatste onderzoeksresultaten en de interpretatie daarvan door vakspecialisten, onderzoekers en telers, dat is toch een ander verhaal.
Een derde tekst betrof een verzoek om een artikel te schrijven over kaatsvereniging HDKC met daaraan gekoppeld mijn naam als oprichter. Het wordt een hilarisch stuk vol fouten over de historie, het aantal leden en zelfs de locatie. En aan oprichter Douwe Soepboer wordt het beroep gymleraar toegekend. Het hallucinatieve karakter van ChatGPT krijgt hier alle ruimte. 

 Zodra je met Chat kunt lachen…

En dan de hamvraag: Kunnen computers (en AI) essentiële taken van de mens overnemen? Zeker kan dat, hoe meer data beschikbaar, des te beter en des te meer. Gaat AI de rol van tekstschrijvers vervangen en zelf de regie voeren? Wellicht. Gaat AI de menselijke creativiteit overbodig maken? Daar geloof ik voorlopig nog even niet in. ChatGPT  is voorlopig vooral sterk in het reproduceren van wat er al is.
Artificiële contentcreatie  gaat ongetwijfeld de wereld voor een deel veranderen. Met opnieuw een overload aan content. Waarbij echt en onecht steeds lastiger zijn te onderscheiden. Dat maakt het vakgebied marketing-communicatie alleen maar interessanter. Werk aan de winkel dus. En als ChatGPT straks uitgroeit tot de betere interviewer en creatief waarmee je als geïnterviewde ook nog eens kunt lachen? Dan geef ik me gewonnen en ga ik wat anders doen. Wie weet als assistent van ChatGPT. Maar voorlopig zijn de rollen nog omgekeerd.

Ik ben Douwe Soepboer, marketing-communicatie specialist en tekstschrijver. Meer informatie over wie ik ben en wat mij beweegt vind je op deze website. Wil je contact. Stuur dan een mail naar douwe@doordouwe.com.